Home Vijesti BiH Razvod braka u Bosni i Hercegovini

Razvod braka u Bosni i Hercegovini

Razvod braka u BiH i podjela imovine

11584
0

Razvod braka u Bosni i Hercegovini – najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi

08.07.2020

Razvod braka trebala bi biti posljednja i najteža odluka nezadovoljnih parova. U svakom braku ima problema, međutim neki supružnici izdrže uspone i padove, dok drugi, nažalost, zatraže razvod braka. Razvod braka u BiH

U prvih šest mjeseci 2020 godine u Bosni i Hercegovini povećan je broj sklopljenih, ali je još više razvedenih brakova za naš list govori advokat Azur Prnjavorac.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine govore da je u našoj državi sklopljeno ukupno 8.073 brakova, što je u poređenju s prvih šest mjeseci lani povećanje za 3,66 posto. U isto vrijeme razveden je 931 brak, što predstavlja povećanje od 9,27 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

Statistički podaci mogu zavarati, ali činjenica je da oni već duži niz godina ukazuju na tendenciju smanjenja broja novih brakova, a sve više brakorazvodnih parnica u nadležnim sudovima Bosne i Hercegovine.

Advokat Prnjavorac: Za muškarce više nema vremenskih ograničenja

U postratnom periodu na području BiH zabilježeno je da se godišnje razvede i do 2.000 brakova. U 2015. taj broj iznosio je 1.621, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za skoro tri procenta.

Kao razlog pokretanja brakorazvodne parnice parovi najčešće navode razlike u pogledima na bračne uloge, nedostatak ili gubitak emocija prema bračnom partneru, paralelne veze, ali i probleme finansijske prirode. Također, ovisnost, kockanje ili nasilje neminovno vode ka brakolomstvu.

Sklopljeno 3,66 posto više brakova nego lani, a broj razvoda veći čak za 9,27 posto

 

slika
Advokat Azur Prnjavorac

Advokat Azur Prnjavorac navodi kako tužbu za razvod braka mogu podnijeti oba bračna partnera, što prije aprila 2014. godine nije bilo moguće.

– Porodični zakon FBiH zabranjivao je muškarcima da podnesu tužbu za razvod braka ako njihovo dijete nije napunilo tri godine života. Ustavni sud F Bosne i Hercegovine takvo zakonsko rješenje ocijenio je diskriminatorskim, a nakon izmjena i dopuna Porodičnog zakona FBiH od aprila 2014. godine i muškarcu je, kao i ženi, omogućeno da bez bilo kakvih vremenskih ograničenja podnese tužbu za razvod braka – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac.

Inače, advokatske kancelarije iz domena porodičnog prava obavljaju pravne poslove: zastupanje u sporovima za razvod braka u Bosni i Hercegovini, pružanje pravnih savjeta i zastupanje u sporovima za izdržavanje, razvodi braka s maloljetnom djecom u kojim se postupcima odlučuje o povjeravanje zajedničke djece na odgoj, brigu i staranje nad mldb djetetom.

Potom zastupanje u sporovima oko podjele imovine stečene u toku trajanja braka; zastupanje u postupcima vezanim za lišenje roditeljskog prava, utvrđivanju majčinstva i očinstva i postupcima oduzimanja poslovne sposobnosti i postavljanja staraoca.

Nadležni sud brak može razvesti na osnovu zahtjeva za sporazumni razvod braka i to ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci, ako postoji sporazum bračnih partnera sklopljen u postupku posredovanja u vezi maloljetne djece, ostvarivanja roditeljskog staranja itd.

Zanimljiv je i podatak da najčešće “pucaju” tinejdžerski brakovi, odnosno bračne zajednice koje su sklopljene, uvjetno rečeno, u doba nezrelosti. Mladalačku zaljubljenost i bezbrižnost ubrzo mijenja borba za egzistenciju, a u takvim okolnostima mnogo je onih koji se nisu najadekvatnije snašli.

Različita iskustva

Iskustva su različita, a U. I. navodi kako je prije stupanja u brak bila u vezi tek četiri mjeseca.

– Razlog za raspad mog braka je loša komunikacija. U posljednje vrijeme smo sve više šutjeli, bili bez ikakve komunikacije. Naš brak trajao je 15 mjeseci, a smatram kako je glavni razlog razvoda činjenica što se nismo bolje upoznali prije vjenčanja – kazala nam je U. I.

Izazovi novog doba, moderne tehnologije, društvene mreže, u posljednje vrijeme itekako kumuju bračnim razmiricama, koje za posljedicu imaju raspad braka.

– Razveo sam se jer sam sasvim slučajno otkrio da me supruga vara preko Facebooka. Jednog dana pročitao sam poruku njenog ljubavnika koja je stigla na Facebook, nakon koje je razvod bio neminovan – kaže Z. N.

Mladić N. P., koji je u brak stupio zbog rođenja djeteta, navodi kako je očekivao da će bračna zajednica funkcionirati.

– Ispostavilo se da brak nije funkcionirao od samog početka. Naša različitost išla je do te mjere da mi je supruga gledala na vrijeme koje nisam provodio u kući. Ukoliko bih ostajao koju minutu duže, počelo se analizirati gdje sam bio i šta sam radio. Nisam mogao trpjeti takav presing i odlučio sam se na razvod braka – kaže N. P.

Zašto dolazi do nezadovoljstva u braku i razvoda braka ?

Kada se odnos između bračnih partnera u dužem vremenskom periodu odvija na zadovoljavajući način za oboje tada brak traje. S druge strane, nezadovoljstvo partnera međusobnim odnosom kroz duži vremenski period uvjetuje deterioraciju, osipanje vrijednosti zbog kojih su prvobitno i izabrali ići kroz život zajedno. Važno je uzeti u obzir činjenicu da se kroz protok vremena događa proces transformacije kod oba bračna partnera. Kako oni kao individue, tako i njihov međusobni odnos prolazi kroz konstantne tranzicije. Kada stupamo u prvi brak, naše iskustvo u bavljenju tim odnosom se temelji samo na blijedoj slici odnosa kojeg smo gledali kod naših roditelja kada smo odrastali. Gledali – ne znači i razumjeli ili bili u toj poziciji. U toj poziciji smo tek onda kada u braku trebamo riješiti neki stvarni problem, razumjeti neku situaciju, suočiti se s određenim poteškoćama koje se ne javljaju u očekivanom rasporedu.

Zbog čega je bitno razlikovati brak i bračnu zajednicu ?

Osobe mogu biti u braku bez da budu u bračnoj zajednici. Da bi postojala bračna zajednica mora postojati brak. Da bi postojao brak ne mora postojati i bračna zajednica. A zašto je ovo bitno? Pa, imovina stečena tokom trajanja braka neće biti bračna stečevina ako nije postojala i bračna zajednica (zajednica života ili “djeljenje stola i postelje”). To će biti posebna imovina. Zato se i kaže u zakonu da je bračna stečevina imovina koja je stečena radom bračnih partnera tokom trajanja bračne zajednice kao i prihodi iz te imovine.

Koliko iznosi cijene parnica za razvod braka u Bosni i Hercegovini ?

Postupak brakorazvodne parnice odvija se u etapama i u suštini može trajati od 30 dana do jedne godine – pojašnjava advokat Azur Prnjavorac. Etape brakorazvodne parnice odnose se na izradu tužbe za rastavu braka, pripremno sudsko ročište i glavno sudsko ročište i koštaju 360 KM po radnji, što je u skladu s advokatskom tarifom koja je određena i ujednačena na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon podnošenja zahtjeva ili tužbe za razvod braka i podjele imovine, bračni partneri se prije sudskog ročišta moraju odlučiti o brizi nad djecom. Alimentacija na području Federacije Bosne i Hercegovine prosječno iznosi 250 KM mjesečno, ali ukoliko se ne postigne dogovor između bračnih partnera, odluku o visini alimentacije donosi nadležni sud u Bosni i Hercegovini.

Mladima je brak kao zajednica sve manje interesantan ?

No čini se da institucija braka i nema više vrijednost koju je imala prije nekoliko desetljeća u Bosni i Hercegovini, kada su se točno znale uloge muškarca i žene te kada je većina zbog tradicionalnog odgoja prihvaćala određena pravila. Brak je sve manje interesantan kao zajednica, naročito mlađoj generaciji, a to potkrepljuju istraživanja. ‘Smanjen je interes za brak kao zajednicu, naročito među mladima, a imamo podatke koji pokazuju da je svega 52 posto mlađih od 28 godina zainteresirano za sklapanje bračnih odnosa’, kaže advokat Prnjavorac. Prema nekim istraživanjima iz susjednih zemalja, razlozi nezainteresiranosti za brak kao instituciju su afirmacija u karijeri, a uz obitelj i brak se vezuju obaveze. ‘Osim toga, pojavila se kohabitacija, zajednica u kojoj partneri žive zajedno bez registracije u Općini, koja se može lako razvrgnuti i koja je postala supstitut za brak’, dodaje advokat Prnjavorac. Nije onda teško za pretpostaviti da će stopa razvoda u Bosni i Hercegovini i dalje rasti, čemu u prilog ide teška ekonomska situacija, zbog koje odnosi postaju netrpeljivi i iritabilni, ali i utjecaji sa Zapada.

Kako se vrši podjela imovine u Bosni i Hercegovini ?

Posebna imovina je ona koju je bračni partner stekao prije sklapanja braka, a zajednička je ona imovina koju su bračni partneri stekli radom tijekom trajanja bračne zajednice. Podjela zajedničke imovine je utvrđivanje suvlasničkog udjela svakog bračnog partnera u zajedničkoj imovini. Bračni partneri mogu zaključiti sporazum o podjeli zajedničke imovine pred notarom u BiH, a ako se bračni partneri ne mogu dogovoriti, podjelu vrši nadležni sud u Bosni i Hercegovini. Imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera mogu se urediti predbračnim ili bračnim ugovorom, sačinjenim pred notarom u BiH. Bračni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge države na imovinsko-pravne odnose. Nakon podnošenja zahtjeva za razvod braka i podjele imovine, roditelji se prije sudskog ročišta moraju odlučiti za skrb nad djetetom te se dogovoriti o visini alimentacije. Ukoliko nije moguće postići dogovor, odluku na kraju donosi sud.

 

a Od 2602 rastavljenih brakova u Bosni i Hercegovini u 2015. godini, 107 trajalo je kraće od jedne godine, 334 braka su trajala od jedne do dvije godine, 307 je trajalo tri do četiri godine i 1861 brak je trajao pet i više godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, “najveći broj bračnih parova rastavi se poslije pet ili više godina braka.

a Razlozi su različiti. Najčešće se to odnosi na materijalne stvari i korist koju imaju bračni partneri. Onog trenutka kada to nestane, brak bude razoren. “Tu su i drugi izazovi poput siromaštva koje stvara uvjete da ljudi brzo gube povjerenje jedni u druge. Ako ne možete osigurati svojoj obitelji standardne uvjete za život, onda nastaju problemi u obitelji

Nekada, i to ne baš tako davno, brak je predstavljao nešto sveto. Danas ga se uglavnom shvaća suviše olako. Tako broj sklopljenih brakova u Bosni i Hercegovini opada iz godine u godinu, dok je broj rastava u porastu.

U posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini godišnje oko dvije i pol hiljade bračnih parova sudski se razveli u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini je slika malo drugačija

‘Glavni razlozi za razvod braka u Bosni i Hercegovini su nemogućnost zajedničkog života, nepomirljivi interesi, nespremnost na kompromis, nespremnost na uvažavanje tuđih potreba te još uvijek jako izražena podjela poslova na muške i ženske. Drugi razlog koji je kod nas, nažalost, jako prisutan je zlostavljanje, također jedan od indikatora tradicionalnog društva. Žene su doista zlostavljane, no kroz to prolaze i muškarci. Tako na devet zlostavljača ide jedna zlostavljačica. Takvo ponašanje također je povezano s tradicionalnim, patrijarhalnim oblicima ponašanja. Uz taj oblik ponašanja jako je povezan alkohol kao treći razlog razvoda braka. No njih je teško potpuno razlučiti. Na četvrtom mjestu je nevjera, puno rjeđi razlog nego što mislimo’, pojašnjava advokat Azur Prnjavorac, dodajući da u Bosni i Hercegovini još uvijek u velikoj mjeri postoji stroga podjela između muških i ženskih poslova.

Naime u modernom društvu muškarci više nisu hranitelji i žene ne pristaju na asimetričnu podjelu poslova. I dok se one puno bolje prilagođavaju novim uvjetima, neki muškarci malo teže prihvaćaju promjene jer smatraju da gube dio privilegija. Još uvijek nerado participiraju u kućanskim poslovima – takav je slučaj dosta čest i kada su muškarci nezaposleni, a žene rade. Naime ženu, kada dođe s radnog mjesta, čekaju i kućanski poslovi, pojašnjava advokat Prnjavorac. Razvod braka u Bosni i Hercegovini

 

 

Pet razloga zašto je bolji dobar razvod, od lošeg braka

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik, pet razloga zašto je bolji dobar razvod, od lošeg braka su:

  1. Dva doma u kojima nema svađa

Ovo omogućava djeci da budu upravo to – djeca, a ne mirotvorci koji osluškuju razgovor i svađu roditelja, strepe od povišenih tonova ili osjećaju spektar negativnih osjećaja dok nemaju emotivnu zrelost za obradu istih. Zbog toga mogu kriviti sebe, osjećati stalnu nesigurnost…

Iako je odlazak u dva doma velika promjena, ako u njima nema svađa svakako će biti dugoročno bolja za djecu. Nemojte se zavaravati kako zbog toga djeca više pate, oni mogu žaliti za vremenom dok ste svi živjeli skupa, ali samo zato što su se priviknuli na loše i smatraju to normalnim.

  1. Pozitivan primjer rada na vlastitoj sreći

Djeca koja su odrastala uz roditelje u nesretnom braku usvajaju vrijednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu dinamiku odnosa, smatrajući ju normalnom, ili pak tražiti partnere s istim manama kakve su imali njihovi roditelji, kako bi ih “ispravili“. Jedna od dužnosti roditelja je i učenje djeteta o tome da sam mora raditi na svojoj sreći i birati ono dobro za sebe, a ne postoji bolji način da im to pokažu nego vlastitim primjerom.

  1. Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplicirane nekoliko mjeseci nakon razvoda braka i odvajanja, no većina obitelji ipak uspješno prođe kroz ovu prilagodbu te nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju “okrenuti” protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima…

  1. Sretniji roditelji mogu pružiti više djeci

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesretan roditelj kao takav nema volje niti energije baviti se previše djetetom jer je opterećen svojim mukama – što je sasvim ljudski i prirodno. No ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom djetetu.

  1. Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda te se trude riješiti stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionirala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako niti jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve sudionike, kao i da ljubavno odnosi ne utječu na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

Izvor: Avaz