Home Vijesti BiH Reformski program VSTV-a

Reformski program VSTV-a

838
0

Reformski program VSTV-a

Izvor: Detektor.ba

Na sutrašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) članovi će glasati o dokumentu koji će odrediti kako će se u naredne dvije godine reformisati domaće pravosuđe. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala je uvid u ovaj dokument.

Nakon što je prije manje od mjesec dana izabrano novo rukovodstvo VSTV-a, te iskazana podrška međunarodnih organizacija i ambasada evropskih zemalja u Bosni i Hercegovini, na narednoj sjednici očekuje se usvajanje Reformskog programa.

On predstavlja skup strateških i reformskih opredjeljenja Vijeća proisteklih iz zakonskih nadležnosti VSTV-a i iz zahtjeva Evropske komisije, koji obuhvataju Peer Review preporuke, Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Izvještaju nezavisnih eksperata o pitanjima vladavine prava, takozvanom Priebeovom izvještaju, te Trećem godišnjem izvještaju OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, navodi se u ovom dokumentu.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su za BIRN BiH kazali kako se od novog rukovodstva očekuje da bez odlaganje krene s radom na vraćanju ključnih reformi u pravosuđu na pravi put, koje su i od suštinskog značaja za vraćanje povjerenja građana u nezavisno i nepristrasno pravosuđe.

“VSTV raspolaže resursima za usmjeravanje reformskih procesa u sektoru pravosuđa, te treba da služi kao primjer. Potrebno je ono što je Reinhard Priebe nazvao ‘promjenom u pravosudnoj kulturi’”, naglasili su iz Delegacije dodavši kako Vijeće mora dati vidljiv, proaktivan i pozitivan doprinos budućim reformama.

“Pravac koji će VSTV odabrati u narednom periodu bit će litmus test kredibilnosti ovog tijela prema građanima”, navodi se u odgovoru.

Ovakve stavove iznijeli su i ambasadori evropskih zemalja na sastancima koje je organizirao VSTV a na kojima se razgovaralo o Programu reformi.

Kako su iz ambasada Velike Britanije i Sjeverne Irske i Njemačke naveli za BIRN BiH, na sastancima se govorilo se o pokretanju reformi u cilju postizanja pozitivnih promjena u pravosuđu.

“O pojedinačnim reformama se nije razgovaralo, ali poslana je jasna poruka da je ovo novi početak i da se reforme u području vladavine prava moraju ubrzati, također s ciljem daljnje integracije u EU”, kaže zamjenica ambasadorice Njemačke Sabina Petre Kochendorfer, koja je prisustvovala sastanku.

“VSTV je ovdje u samom središtu. Izmjene zakona o VSTV-u u području integriteta su prioritet”, navodi ona.

Prijedlogom Reformskog programa, u koji je BIRN BiH imao uvid, definirane su mjere iz oblasti kvaliteta, integriteta i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, te kapaciteta VSTV-a i saradnje sa vanjskim akterima, a njime je obuhvaćen period od 2021. do 2023. godine.

Iz VSTV-a nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH za komentar.

Evo šta trebate znati o pet oblasti reformi iz ovog dokumenta.

Objavljivat će se sadržaj optužnica, ali samo “odabranih”

Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Kako bi se unaprijedio način imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, prema Prijedlogu programa, potrebno izmijeniti Poslovnik VSTV-a, odnosno Pravilnik o kvalifikacionom i pismenom testiranju. Time je predviđena i priprema, te provedba plana pregleda postojećih spisa za izradu pisanih predložaka za pismeno testiranje kandidata.

Redovnom analizom i unapređenjem kriterija za ocjenjivanje u sudovima i tužilaštvima planirano je unapređenje ocjenjivanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Odlukom VSTV-a, nosioci pravosudnih funkcija se neće ocjenjivati za 2020. godinu, dok će se sljedeća ocjenjivanja vršiti po Kriterijima za ocjenjivanje usvojenim 29. decembra 2020. godine. Ovim kriterijima nije predviđeno analitičko ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija, budući da su raniji Kriteriji, koji su podrazumijevali analitičko ocjenjivanje, presudom Suda BiH ukinuti.

Za poboljšanje kvaliteta pravosuđa, planirano je uvođenje sistema mentorstva u tužilaštvima u kojima sa radom počinju novoimenovani tužioci, te uvođenje mentorstva za novoimenovane sudije u BiH i stručne saradnike koji samostalno postupaju u predmetima.

Prijedlogom programa planirano je normativno uređenje objave sudskih odluka, prakse i stavova, pri čemu će se prikupiti i objaviti sve presude Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH; sve odluke najviših sudova, te pravosnažne odluke iz predmeta ratnih zločina.

Predviđeno je i prikupljanje i objavljivanje “odabranih optužnica”. VSTV dokumentom ne nameće obavezu objave svih optužnica.

Problem objavljivanja optužnica nastao je kada je, po odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, zabranjeno da se na web stranicama Suda i Tužilaštva BiH objavljuju imena i prezimena optuženih osoba. Iako su optužnice javni dokumenti, nakon ovog mišljenja Agencije novinarima u BiH je najčešće onemogućeno njihovo dobijanje.

Ured disciplinskog tužioca želi se izmjestiti iz prostorija VSTV-a


Kompleks pravosudnih institucija BiH u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Integritet pravosuđa planira se popraviti usvajanjem “potrebnih propisa kojima se osigurava efikasnost, odgovornost i transparentnost postupka podnošenja i obrade finansijskih izvještaja sudija i tužilaca”.

Ranije doneseni Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca je odlukom Suda BiH stavljen van snage. Na jednoj od sjednica VSTV-a se raspravljalo kako bi neusvajanje ovog pravilnika omogućilo “vetting”, kojim je u posljednje tri godine u Albaniji bez posla ostalo skoro 100 rukovodećih osoba iz pravosuđa.

U ovoj oblasti planirano je uspostavljanje Odjela za integritet u sklopu restrukturiranja Sekretarijata VSTV-a.

Odjel za integritet formiran je prošle godine. BIRN BiH je ranije pisao kako formiranje ovog odjela bez Pravilnika o imovinskim kartonima ili Zakona o VSTV-u neće imati veliki ni djelokrug rada. Na sjednici VSTV-a u januaru ove godine rečeno je kako još uvijek nisu obezbijeđeni uslovi za rad ovog odjela.

U cilju unapređenja etike i sprečavanja sukoba interesa u pravosuđu, poduzet će se mjere zaštite protiv prijetnji i zastrašivanja nosilaca pravosudnih funkcija, ali i uspostava registra dodatnih aktivnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

BIRN BiH je ranije pisao o slučaju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je kao artibar u tri slučaja zaradio 44.000 KM, a nakon toga tražio povećanje dozvoljene granice zarade od naknada za sudije i tužioce predviđene Smjernicama za sprečavanje sukoba interesa.

U cilju unapređenja nezavisnosti i samostalnosti Ureda disciplinskog tužioca (UDT), planirano je eventualno fizičko izmještanje UDT-a iz VSTV-a, ali i razvoj sistema za upravljanje predmetima UDT-a. U ovoj oblasti potrebno je i analizirati politiku disciplinskog sankcionisanja i unaprijediti dosljednost primjene Smjernica za određivanje disciplinskih mjera.

Uvode se mehanizmi kontrole automatskog raspoređivanja predmeta


Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama. Foto: BIRN BiH

Potrebno je pratiti uspješnost rukovođenja pravosudnim institucijama i povećati odgovornost rukovodilaca pravosudnih institucija i odjela unutar tih institucija, te uspostaviti mehanizme izvještavanja, transparentnosti i kontrole procesa presignacije predmeta u CMS-u, navodi se u prijedlogu dokumenta u koji je BIRN BiH imao uvid. U ovoj verziji dokumenta ne navode se daljnji detalji kako praktično riješiti nedostatke u funkcionisanju automatskog dodjeljivanja predmeta.

O problemu CMS-a ranije su govorili svjedoci pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

Sudija Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljko Tabaković je pred ovom komisijom kazao kako se isključenjem sudija u CMS sistemu uključi “sudija kod kojeg treba da ode predmet”.

On je naveo da postoji i drugi način kojem se, kako je rekao, lično uvjerio u Sudu u Brčkom, pojasnivši da je riječ je o “nagovaranju advokata da traži izuzeće sudije u predmetu u kom žele drugog sudiju”.

U nedavnom svjedočenju pred ovom komisijom svjedočile su i potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović i članica Berina Alihodžić. One su svjedočile o nekorištenju CMS-a za automatsko dodjeljivanje predmeta u Tužilaštvu BiH.

Alihodžić je navela da je za tu činjenicu tek nedavno saznala i da je iznenađena, dok je Simeunović kazala da još nekoliko tužilaštava ne koristi CMS iako je to regulisano pravilnicima već više godina.

Ona je rekla da postoje tehničke mogućnosti da CMS bude korišten u Tužilaštvu BiH bez obzira na specifičnu organizaciju, dodavši da smatra da svako kršenje pravilnika predstavlja disciplinsku odgovornost.

U cilju unapređenja upravljanja postupkom i radom na predmetima, planirano je revidiranje Pravilnika o vremenskim okvirima za postupanje po predmetima u sudovima i tužilaštvima, te unapređenje tužilačkog nadzora nad radom ovlaštenih službenih lica i kvalitetom službenih izvještaja. Potrebno je uvesti i mehanizme revizije i transparentnosti u predmetima koji su okončani takozvanim negativnim tužilačkim odlukama.

U cilju modernizacije pravosuđa, potrebno je usvojiti strategiju informaciono-komunikacionih tehnologija u pravosuđu BiH, te razviti nove module Sistema za upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima.

Rješavanje predmeta visoke korupcije prioritetni cilj


Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec (l), sutkinja Joanna Korner iz Velike Britanije i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field; Sarajevo, 29. januara 2020. godine. Foto: OSCE BiH

VSTV dokumentom želi u planove rješavanja predmeta tužilaštava i sudova uvrstiti kao prioritetni cilj rješavanje predmeta korupcije visokog nivoa i organiziranog kriminala visokog nivoa.

U dokumentu se navodi niz mjera koje se planiraju preduzeti. Nakon što je u “Trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti”, koji je radila Misija OSCE-a u BiH, navedeno kako je potrebno izraditi konkretne smjernice i edukativne materijale za izradu optužnica u predmetima korupcije i poboljšati kvalitet optužnica u predmetima korupcije i organizovanog kriminala, VSTV planira ispoštovati ove preporuke.

Uz izradu smjernica, navodi se, potrebno je osigurati veći kvalitet optužnica drugačijim strukturiranjem optužnica.

“S tim u vezi je potrebno osigurati da tužioci izmijene način predstavljanja činjeničnog opisa optužbi u optužnicama s ciljem njihove veće jasnoće i razumljivosti”, stoji u nacrtu dokumenta.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala vršit će se na osnovu kontinuirane analize politike kaznenog progona i kaznene politike u predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala.

VSTV želi uspostaviti jedinstven sistem izrade planova za rješavanje predmeta korupcije i organiziranog kriminala, kao i sistem nadzora od strane glavnih tužilaca, entitetskih tužilaštava i izvještavanje na sjednicama VSTV-a i izvještavanje drugih institucija. Također, želi se osigurati odgovarajući nadzor glavnih tužilaca u procesu izrade i finaliziranja optužnica.

Uz to se žele razviti konkretne smjernice za utvrđivanje finansijskih aspekata krivičnih djela i postojanja zajedničke namjere, ali i preispitati važeća pravila o orijentacionim mjerilima za vrednovanje rada sudija i tužilaca kako bi se uspostavilo pravednije vrednovanje rada na predmetima visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Dokumentom se planira unapređenje kapaciteta tužilaštava i sudova za rad na ovim predmetima, s naglaskom na provođenje finansijskih istraga i oduzimanja nezakonito stečene imovine, ali i jačanje kapaciteta unutar odjela za privredni kriminal i korupciju u policijskim agencijama

Planirano unapređenje saradnje između udruženja i VSTV-a

U cilju unapređenja organizacije i rada VSTV-a rekonstruirat će se Sekretarijat VSTV-a, te usvojiti izmjene Poslovnika VSTV-a.

Planirana je izrada i implementacija Komunikacijske strategije, te Strategije za rodnu ravnopravnost u pravosuđu, dok je u cilju saradnje s pravosudnim institucijama, strukovnim udruženjima i zakonodavnom i izvršnom vlasti planirano održavanje redovnih tematskih sastanaka VSTV-a s predstavnicima strukovnih udruženja, advokature i notarijata.

Na zahtjev Udruženja Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca u BiH (ZKT BiH) za održavanje sastanka na kojem bi se razmatralo pružanje podrške VSTV-u i ostalim donosiocima odluka u BiH u procesu reforme pravosuđa, odnosno unapređenju Pravilnika o izboru članova VSTV-a, iniciran je sastanak sa udruženjima sudija i tužilaca u BiH.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno unapređenje saradnje između strukovnih udruženja i VSTV-a BiH.

Planirano je i zaduživanje članova VSTV-a koje imenuju zakonodavna i izvršna vlast da se angažiraju s ciljem intenziviranja saradnje i koordinacije Vijeća sa organima zakonodavne i izvršne vlasti.

Reformski progam VSTV-a će se naći među prvim tačkama na sjednici zakazanoj za srijedu i četvrtak, 3. i 4. marta 2021. godine.