Home Vijesti BiH Ružica Jukić bez dokaza za spekulacije o rusenju VSTV BiH

Ružica Jukić bez dokaza za spekulacije o rusenju VSTV BiH

998
0

Ružica Jukić bez dokaza za “špekulacije” o rušenju VSTV-a

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako želi da ostane tajna da li ima dokaze za “špekulacije” koje je iznijela na svom Facebook profilu o navodnom “planu rušenja VSTV-a”, dok ambasada koju je optužila za provođenje tog plana kaže za BIRN BiH da ne želi komentarisati “izmišljotine”.

“Ovih dana, ‘došla’ je do mene informacija, o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić (Muriz Memić, op.a.) održi sastanak s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić (…) a nakon toga da održi proteste i da se kaže da je za sve krivo VSTV BiH”, navela je Jukić u svojoj objavi na društvenoj mreži u nedjelju uvečer.

Ona je novinarima BIRN-a BiH rekla da ne želi s medijima podijeliti dokaze na osnovu kojih je optužila strane ambasade i druge institucije da žele srušiti VSTV.

“Odmah sam, po saznanju ovih informacija, nazvala glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja mi je potvrdila da ima sastanak tog dana s gospodinom Memićem. Koliko to ima veze sa onim što sam čula, ostaje da se vidi, i zato sam se i ogradila navodeći da se nadam da su samo špekulacije. I da imam dokaze o tome, ne bih ih dala medijima, već nadležnim institucijama. Zato, neka ostane tajna da li ih imam ili nemam. To su informacije koje sam ja dobila i ne bih dalje komentarisala”, kazala je Jukić za BIRN BiH.

Iznoseći svoje informacije o “planu rušenja VSTV-a”, Jukić je spomenula i specijalnog izvjestioca za EU za pitanje pravosuđa Reinharda Priebea.

“Zatim, da će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvješće koje će biti loše po pravosuđe te da će zajedno s američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi ‘Bonske ovlasti’ prema VSTV-u, da raspusti njegove članove”, nastavila je Jukić.

Iz Ureda za odnose s javnošću Amasade SAD-a u Sarajevu nisu željeli komentarisati navode potpredsjednice VSTV-a, koje je dan nakon objave potvrdio i podržao predsjednik Vijeća Milan Tegeltija.

“Izmišljotine poput ove ne zavređuju komentar. Ambasada SAD-a je i dalje čvrst partner BiH u nastojanjima da se ojača vladavina zakona i nastojimo raditi sa zvaničnicima i institucijama koje ozbiljno rade na ostvarivanju ovih ciljeva”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u odgovoru na upit BIRN-a BiH.

BIRN BiH nije bio u prilici dobiti komentar Delegacije EU u BiH. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su ranije za Klix rekli da ni oni ne žele komentarisati špekulacije.

Iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a su na upit BIRN-a BiH kazali da ne postoji disciplinska odgovornost Ružice Jukić iako je “Kodeksom sudijske etike propisano da sudija neće ‘javno učestvovati u kontroverznim političkim diskusijama, osim po pitanjima koja se direktno tiču rada sudova, nezavisnosti pravosuđa ili fundamentalnih aspekata sprovođenja pravde'”, ali da je odlukom o odbacivanju disciplinske tužbe protiv predsjednika VSTV-a iz juna 2019. godine navedeno da je “odgovornost predsjednika, potpredsjednika ili člana Vijeća koji je stalno angažovan u Vijeću (…) izdvojena u odnosu na opću disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca…”.