Home Nekategorisano Ministar Jozić nije ispoštovao presudu i pokušava dovesti u zabludu građane

Ministar Jozić nije ispoštovao presudu i pokušava dovesti u zabludu građane

938
0

Ministar Jozić nije ispoštovao presudu i pokušava dovesti u zabludu građane

Kako ističe predsjednik Advokatske komore FBiH Nikica Gržić, federalni ministar pravde Mato Jozić još uvijek nije ispoštovao odluku najveće sudske instance u Federaciji BiH, iako je to morao učiniti u najkraćem vremeskom roku.

“Ministar pokušava umjesto instituta ovjere potpisa uvesti institut takozvane „solemnizacije“, što znači da notar treba objasniti stranci šta je napisano naprimjer u ugovoru. Po mom mišljenju, novim prijedlogom izmjena i i dopuna Zakona o notarima , ministar Mato Jozić pokušava dovesti u zabludu građane tako što umjesto instituta ovjera i ukidanja obrada uvodi solemonizaciju kao ekskluzivno pravo notarima”, kazao je Gržić.

Navodi da se ovdje ne radi o sporu između advokata i notara, već o sporu između Federacije BiH i građana Federacije BiH, kojima su neustavne odredbe uskraćivale pravo na slobodni izbor ko će im sačiniti ispravu i u kojoj formi, tj. da li će od notara zahtjevati samo ovjeru potpisa na aktu koji sami sačine ili koji sačine uz pomoć stručnog lica.

“Ustavni sud FBiH je u svojoj odluci jasno rekao da na izradi pravnih akata mogu raditi ne samo advokati, već i same stranke neposredno ili putem nekog drugog stručnog lica, a i da će notar moći izraditi pravne poslove ako ga stranka izabere.
Uvođenje insituta „solemnizacije“ ne predstavlja implementaciju odluke Ustavnog suda, jer i dalje nije osigurana ravnopravnost svih pravnih profesija, te se građanima koji sačine pravni akt pravi višestruki trošak od ovjere potpisa na ugovoru koji sami izrade”, zaključio je Gržić.