Home Pravosuđe Slučaj Karadžić: Nakon žalbe odbrane, drugostepena presuda se očekuje tek za tri...

Slučaj Karadžić: Nakon žalbe odbrane, drugostepena presuda se očekuje tek za tri godine

827
0

S obzirom da je prvostepena presuda Radovanu Karadžiću izuzetno obimna i obrazložena je na 2.600 stranica, pravni savjetnici Karadžića smatraju da im neće biti dovoljno 30 dana za podnošenje žalbe, te će tražiti produženje tog roka.

Petronijević je u izjavi za Večernje novosti kazao da je rok da sud odobri žalbu također 30 dana, a potom će odbrana imati rok od novih 75 dana.

“Vjerovatno ćemo i tu tražiti duži rok, jer se žalimo po svim tačkama presude. Tužilaštvo će se, izvjesno je, također žaliti, a pretpostavljam da će i Drugostepeno vijeće tražiti dodatne rokove za razmatranje žalbi. Sve u svemu, bit će potrebno do tri godine da se izrekne nova presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske”, kazao je Petronijević.

Nezadovoljno presudom po prvoj tački optužnice žalbu će vjerovatno uložiti i Tužilaštvo. U tom dijelu još uvijek je neizvjesno da li će u žalbenom postupku kao dokazni materijal biti uvrštena i masovna grobnica Tomašica kod Prijedora, koja je u prvostepenom postupku bila izostavljena.

Cjelokupni ishod žalbenog postupka mogao bi značajno promijeniti prvostepenu presudu. To potvrđuju dosadašnja iskustva Apelacionog vijeća Haškog tribunala, kada su neke kazne zatvora izražene u godinama preinačene u doživotne i obrnuto.

Pravni ekspert Kasim Trnka u razgovoru za Klix.ba istakao je da bi bilo dobro kada bi se proces žalbe odvijao brže, s obzirom na godine i zdravstveno stanje Karadžića.

“Ukoliko Karadžić ne dočeka izricanje drugostepene presude protivnici ovog procesa mogli bi se pozivati da Karadžić nikada nije pravosnažno osuđen, što bi utjecalo i na interpretacije ratnih dešavanja u BiH”, istakao je Trnka.

 

 

Izvor: Klix.ba