Home Vijesti Regija Hodža dobio sedam godina zatvora za regrutovanje boraca

Hodža dobio sedam godina zatvora za regrutovanje boraca

900
0

Redžepi je prvooptuženi u slučaju “Ćelija” i jedan je od šestorice, od ukupno 11 optuženih za organizovanje paravojske i učestvovanje u borbama u Siriji, koji je priznao krivicu u zamjenu za manju kaznu. Preostala petorica su dobila petogodišnje kazne zatvora.

Krivični sud u Skoplju osudio je hodžu Memišija Redžepija na sedam godina zatvora zbog učestvovanja u regrutovanju makedonskih državljanja za borbe u Siriji.

Prema optužnici, hodža skopske džamije Tutunsus je bio zadužen za vođenje ćelije u kojoj se su skupljale pare i regrutovali borci, dok su preostala petorica bili uključeni u grupu koja je učestvovala u logistici i organizovanju boraca za Siriju.

Na prvom ročištu na kojem je ocjenjivana optužnica šestorica od 11 optuženih izrazili su spremnost da zamjenu za manju kaznu priznaju da su učestvovali na ratištima u Siriji.

Tužilac Vladimir Miloševski je rekao da su optuženi počeli da se pripremaju za izvršenje krivičnog djela u oktobru 2014. On je rekao da tužilaštvo ima čvrste i nesumnjive dokaze da su optuženi bili na bojištima u Siriji.

Skopski sud treba da produži saslušanja još petorici optuženih, koji su na prethodnoj sesiji rekli da nisu upoznati sa sadržajem optužnice. Sud treba da raspravlja o optužnici i prigovorima njihovih advokata.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je 2. februara optužnicu protiv 11 osoba koje su učestovale u paravojnim jedinicama u Siriji i Bliskom istoku. U toj grupi je 10 Albanaca i jedan Makedonac.

Prema optužnici, oni su od oktobra 2014. do sredine 2015. godine bili dio paravojnih formacija na bojištima u Siriji ili na Bliskom istoku ili su vrbovali makedonske državljane za učestvovanje u tim jedinicama.

Optužnica protiv 11 makedonskih državljana ima više hiljada stranica. Tužilaštvo je duže vrijeme pratilo osumnjičene uz primjenu posebnih istražnih mjera, koje obuhvataju i prisluškivanje komunikacija.

Policijska akcija “Ćelija” provedena je u augustu prošle godine i u njoj su otkrivene osobe koje su direktno bile uključene u paravojne organizacije u ratovima u Siriji i zemljama Bliskog istoka.

 

 

Izvor: avaz.ba