Home Vijesti BiH Zakon o notarima u FBiH je savršen i nemoguće ga je poboljšati

Zakon o notarima u FBiH je savršen i nemoguće ga je poboljšati

871
0

Presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom je ukinuta odredba da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici te da više nemaju samo notari zakonske ovlasti da sastavljaju određene pravne dokumente, za predsjednika Notarijata Evropske unije/Vijeće Notarijata EU (CNUE) Paola Pasqualisa je iznenađujuća i začuđujuća.

Pasqualis koji boravi u službenoj posjeti BiH kazao je u intervjuu za Fenu da je posjeta visoke međunarodne notarske delegacije, u kojoj su još i dopredsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata Hanns-Jakob Puetzer, predsjednik Notarske komore Njemačke Jens Bormann i član te Homore Karlo Tomašić, motivirana takvom presudom Ustavnog suda FBiH o notarskoj profesiji.

Za njega je postojeći Zakon o notarima FBiH savršen, zbog čega ne zna kako će sada biti moguće promijeniti ga i dopuniti da bi bio još bolji.

Govoreći o pravilima koja su usmjerena na notarski ispit ili uvjete koje određena osoba treba da ispunjava da bi bila notar, Pasqualis je pojasnio da su ta pravila postavljena kako bi se osigurao visok kvalitet, a druga pravila usmjerena su na osiguranje najboljeg načina organiziranja notarske profesije.

Visoka notarska delegacija susrela se danas s premijerom Federacije Fadilom Novalićem, federalnim ministrom pravde Matom Jozićem, predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Edinom Musićem i Lidijom Bradarom, a tema sastanaka bila je regulacija notarske profesije te je naglašeno da je važno za BiH da bude spremna za pridruživanje EU, a jedan od aspekata je očuvanje visokog kvaliteta notarske profesije.

Pasqualis je podvukao da su predstavnici bh. vlasti svoju pažnju usmjerili na ovo pitanje te da su obećali da će dati podršku da se na miran način pokuša ispregovarati izlazak iz ovog problema sa ostalim pravnim profesijama.

– Notarske javne isprave mogu u budućnosti pomoći BiH prvenstveno da se osigura zaštita interesnih strana, poboljša ili poveća pravna sigurnost, zaštite investicije koje se ostvare, ali i da se na lakši način vrši razmjena ne samo dokumenata nego i onoga što su sadržaji notarskih usluga – podvukao je Pasqualis.

Notarijat je zastupljen u 22 od 28 zemalja država članica Evropske unije, a Pasqualis tvrdi da ona egzistira u savršenoj harmoniji sa svim drugim pravnim profesijama i advokatima, i sudijama te drugim profesijama državnih službenika.

– Stoga ne razumijem otkud i zašto postoji tako izraženo neprijateljstvo Ustavnog suda prema notarskoj profesiji. Presudu sam pročitao na engleskom jeziku i jasno mi se ukazalo pitanje zašto ili odakle ovoliko neprijateljstvo prema notarskoj profesiji koje zaista nije opravdano – mišljenja je.

Ocijenio je da je notarijat u BiH opravdao svoje postojanje, iznoseći podatak da 89 zemalja u cijelom svijetu ima notarsku profesiju navodeći za primjer Kinu koja je uvela sistem notara, a “oni su pragmatični kao država i ako su oni prepoznali prednost notara odnosno notarsku profesiju kao dio građansko-pravnog sistema onda to sigurno vrijedi”.

– U svim zemljama u kojima postoji notarski sistem jako je efikasan. I to nije toliko skupo kao što “legenda kaže”. Ako provjerite na terenu uvjerit ćete se da je tako i čak je jeftinije od nekih drugih pravnih profesija – ustvrdio je Pasqualis.

Visoka notarska delegacija boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 8. do 10. maja.

Izvor: www.bih-pravo.org

 

 

Izvor: FENA