Home Zanimljivosti Međunarodni Sud: U martu izricanje presuda Šešelju i Karadžiću

Međunarodni Sud: U martu izricanje presuda Šešelju i Karadžiću

269
0

Pred više od 90 diplomata predsjednik MKSJ Carmel Agius kazao je da se rad na preostalim predmetima odvija dinamikom koja omogućava da budu blagovremeno okončani.

Govoreći o svojim prioritetima i planovima za sljedeće dvije godine istakao je da je prvo i najvažnije – ispunjenje roka za zatvaranje Međunarodnog suda do kraja 2017. godine.

Kao drugo – obezbeđivanje efikasnosti postupaka bez narušavanja pravičnosti i kvaliteta pravosudnog postupka i kao treće – konsolidaciju slike o Međunarodnom sudu i uticaja njegovog rada.

U preostale dvije godine naglasio je da je od presudne važnosti da Međunarodni sud nastavi da predano radi na učvršćivanju mira i sigurnosti na području bivše Jugoslavije, okončanju nekažnjivosti za počinioce međunarodnih zločina i sprečavanju njihovog ponavljanja u regionu.

Agius je zaključio da vođenje Suda do njegovog zatvaranja 2017. godine mora biti obavljeno na efikasan, profesionalan i primjeran način.

Predstavnicima država na seminaru su se obratili i potpredsjednik, sudija Liu Daqun i sekretar Međunarodnog suda John Hocking.

“Sekretarijat će nastaviti tokom narednih 18 meseci da omogućava uspešno ispunjenje mandata MKSJ koji će za sobom ostaviti snažno nasljeđe u čemu važnu ulogu imaju države članice, ne šta mogu da budu ponosne”, izjavio je Hocking.

On je predstavnike diplomatskog kora obavijestio o presudnoj ulozi koju Sekretarijat MKSJ ima u obezbjeđivanju da Međunarodni sud bude u potpunosti opremljen kako bi završio svoj rad do kraja 2017. godine i istakao ključni doprinos država članica uspjehu MKSJ i njegovom nasljeđu.

 

Izvor: Klix.ba