Home Zanimljivosti Nezakonito godinama plaćali račune „BH-Gasu“

Nezakonito godinama plaćali račune „BH-Gasu“

275
0

Bivši vlasnici Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika su kompaniji „BH – Gas“ iz Sarajeva novac za isporučeni gas godinama plaćali direktno iz Litvanije, putem Ukio banke iz Kaunasa, iako su fakture ispostavljane „Birču“, čime su po ko zna koji put prekršili zakon, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

U kompaniji „BH-Gas“ su za CAPITAL potvrdili da su od jula 2010. do novembra 2012. godine, na njihov račun u Balkan Investment banci, u sarajevskoj filijali, uplate vršene iz Litvanije.

„Firma „BH-Gas“ je fakture za utrošeni gas ispostavljala na ime FG „Birač“ u BiH. Uplate po navedenim računima vršene su na račun „BH-Gasa“ otvoren kod Balkan Investment banke, ali od strane subjekata iz Litvanije. Pri tome nije postojao pravni osnov odnosno trostrani ugovor „BH-Gas“ –„Birač“ – treće pravno lice kojim bi bilo ugovoreno da uplate u ime i za račun „Birča“ može vršiti neki drugi subjekat. Takvim radnjama kršene su i odredbe Zakona o deviznom poslovanju“, kazali su nam u upravi ove kompanije.

Pojasnili su da je ispred „BH-Gasa“ tadašnji direktor Almir Bečarević zaključio 08. jula 2010. godine ugovor o otvaranju računa ovog pravnog lica sa Balkan Investment bankom Banjaluka.

Nakon, otvaranja stečaja u Fabrici glinice firma „BG-Gas“ je prijavila svoja potraživanja u vrijednosti 26,88 miliona KM, a priznata su im potraživanja u iznosu od 26,84 miliona maraka. Veći dio potraživanja odnosi se na isporučeni gas u 2012. i 2013. godini, dok se manji dio odnosi na potraživanja po reprogramiranom dugu iz 2000. i 2001. godine i kamate po tom osnovu.

Stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“ otvoren je 8. aprila 2013. godine.

Poslovni portal CAPITAL je prethodnih dana objavio seriju tekstova o poslovanju Balkan Investment banke preko koje su Litvanci, prema Izvještaju Deviznog inspektorata RS, izvukli stotine miliona KM iz FG „Birač“ i građana Republike Srpske.

 

 

Izvor: Capital.ba