Home Vijesti BiH Saradnja Tužilaštava Srbije i BiH

Saradnja Tužilaštava Srbije i BiH

950
0

Da nije riječ o tehničkom karakteru saradnje, u Tužilaštvu Srbije podsjećaju na predmet “Štrpci” i “Srebrenica”, gdje su formirane zajedničke istrage.
Prije dva mjeseca, Tužilaštvo BiH je izrazilo nezadovoljstvo zbog odluke srbijanskog pravosuđa da Branu Gojkovića, nakon postizanja sporazuma o priznanju krivice, osudi na deset godina zatvora za ubistvo 800 Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo.
Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je Gojković trebao biti osuđen na veću kaznu s obzirom da se radi o “jednoj od najsurovijih egzekucija u genocidu u Srebrenici”.
Također, Tužilaštvo BiH je pozvalo srbijanske kolege da ubrzaju procesuiranje osumnjičenih za zločine počinjene u Srebrenici.
“U Srbiji se nalazi još pripadnika Desetog diverzantskog voda – poput Zorana Obrnovića zvanog Maljić, zatim nekadašnji ađutant Ratka Mladića Dragomir Pećanac, kao i zapovjednik voda Milomir Pelemiš, koji čak daje intervjue u TV emisijama – te u interesu pravde, pozivamo pravosuđe Srbije na procesuiranje ovih osumnjičenih ili njihovo izručenje BiH”, naveli su u Tužilaštvu BiH.
Kada je u pitanju predmet “Štrpci”, pred pravosuđem u BiH je u toku suđenje za deset, te se čeka potvrđivanje optužnice za 11. optuženog, a na teret im se stavlja izvođenje putnika iz voza na relaciji “Beograd – Bar”, koji su zlostavljani i mučeni, a potom ubijeni na obali rijeke Drine.
Pravosuđe Srbije još uvijek nije potvrdilo optužnicu za zločin počinjen u Štrpcima iako je podignuta početkom marta protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske.

U Tužilaštvu Srbije navode da su realizovani svi zahtjevi kolega iz BiH u vezi sa evidencijom o državljanstvu i mjestu prebivališta, odnosno boravišta osumnjičenih i svjedoka.
Dodaju da su ustupanjem raspoloživih dokaza i informacija, a na osnovu Protokola o saradnji Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, optuženi i osuđeni počinioci ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Izvršene su, prema Tužilaštvu Srbije, i ekshumacije žrtava na lokalitetima masovnih grobnica.
Oficiri za vezu oba tužilaštva su razmijenili na desetine zahtjeva za pomoć na osnovu odredbi Protokola za saradnju, koji je potpisan u januaru 2013. godine.

 

 

Izvor: JR