Home Zanimljivosti Američka ambasadorica: Korupcija je ukorijenjen problem u BiH

Američka ambasadorica: Korupcija je ukorijenjen problem u BiH

333
0

Rekla je to ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen E. Cormack povodom predstavljanja dokumenta  Dijagnostička analiza integriteta pravosuđa u BiH i moguće korupcije i neetičkog ponašanja u pravosuđu, kojeg je danas u Sarajevu predstavila zajedno s direktorom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Seadom Lisakom i predsjednikom VSTVBiH Milanom Tegeltijom.

Korupcija je ukorijenjen problem u BiH, s kojim se neće biti lako boriti, a kako bi pravosuđe zahtijevalo odgovornost od vlasti i društva, mora biti nezavisno, nepristrasno i etično.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), putem svog Projekta podrške pravosuđu u BiH,  uradila je ovu analizu kako bi se napravila sveobuhvatna procjena pravosuđa u BiH i identificirale slabosti koje mogu dovesti do korumpiranog ili neetičkog ponašanja različitih aktera u lancu pravde, prije svega sudija i tužilaca, ali i advokata odbrane, policije i osoblja u sudovima i tužilaštvima.

Ambasadorica Cormack je istakla da podrška borbi protiv korupcije u vlasti ne smije biti cilj samo američke ambasade, već da mora biti najvažniji prioritet za institucije unutar bh. vlasti.

Istakla je da se istinska promjena može dogoditi samo iznutra te da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) treba imati vodeću ulogu u borbi protiv korupcije.

SAD će, kaže, dati podršku ovom procesu, a od predsjednika VSTVBiH očekuju da napravi promjene.

Ambasadorica Cormack  je kazala da eniteti i država trebaju dati svoj doprinos te da pravosuđu nedostaje finansijska ovisnost, kao i da ulogu VSTV treba ojačati u procesu planiranja budžeta.

“Bez neophodnih sredstava, pravosuđe se neće moći boriti protiv korupcije”, podvukla je.

Sudijama, tužiocima i članovima VSTVBiH te Lisaku i Tegeltiji, kao ključnim liderima, poručila je da javnosti moraju pokazati odlučnost da se obračunaju sa svim oblicima koruptivnog ponašanja unutar pravosudnog lanca, javlja Fena.

Sead Lisak je pojasnio da analiza predstavlja utvrđivanje rizika nastanka korupcije unutar pravosudnog sistema BiH.

Naglasio je da je pravosuđe korektor normi i ponašanja unutar društva, posebno ako se radi o provedbi zakona te da pravosuđe, kao takav autoritet, “ne može sebi dopustiti da bude korumpirano”.

Ocijenio je da u pravosuđu BiH postoje rizici za pojavu korupcije te dodao da će nakon analize uslijediti izrada smjernica za izradu planova integriteta svih pojedinačnih institucija pravosudnog sistema, kako bi pokušali utvrditi kritične tačke i rješenja za eliminiranje korupcije.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija kazao je da uvijek postoje neodgovorni pojedinci u svakom sistemu, pa tako i u pravosuđu, ali da isto tako postoje i “institucije koje su spremne da se obračunaju s njima.”

Mišljenja je da integritet pravosuđa ugrožavaju pritisci većine političkih aktera u BiH, koji, kako je rekao, razgovaraju o tome kakve bi trebale biti odluke sudova u određenim predmetima.

“To je nedopustivo u bilo kojoj demokratskoj zemlji u svijetu”, istakao je.

Komentirajući pitanje novinara da li je hapšenjem Fahrudina Radončića Tužilaštvo BiH izvršilo državni udar, kazao je da ova institucija “ne pravi nikave državne udare.”

“Tužilaštvo radi po zakonu i svoj posao”, podvukao je, dodavši da se Tužilaštvo, kao ni Sud, ne mogu baviti političkim aspektima svojih odgovora.

Također je naglasio da nijedna istraga protiv bilo kojeg političara u BiH nije udar na institucije nijednog entiteta ili države te da se radi o pojedincima koji mogu da obavljaju javne funkcije, ali da za njih važe jednaka pravila kao za sve, javlja Fena.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba