Home Nekategorisano U izveštaju “Doing Business” BiH nazadovala za 7 mjesta u jednoj godini

U izveštaju “Doing Business” BiH nazadovala za 7 mjesta u jednoj godini

0
U izveštaju “Doing Business” BiH nazadovala za 7 mjesta u jednoj godini

U izveštaju “Doing Business” BiH nazadovala za 7 mjesta u jednoj godini

Od ukupno 190 zemalja, BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, najlošije plasirana kada je riječ o procesu započinjanja biznisa i nalazi se na 175. mjestu. Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola, nalazimo se na 166. mjestu. Najbolje stojimo kada je riječ o rješavanju nesolventnosti i to na 40. mjestu.

Dobiti kredit u BiH za započinjanje biznisa nije jednostavno, što je BiH stavilo na tek 55. mjesto, a kada je riječ o plaćanju poreza, naša država zauzima tek 137. poziciju. Generalno, BiH je nazadovala u ukupnom skoru za sedam pozicija i sada je 86. država prema ocjenama Svjetske banke u oblasti lakoće poslovanja.

Koliko je bitan rezultat istraživanja koji radi Svjetska banka najbolje govori činjenica da se napredak ekonomije jedne zemlje, njeno pozicioniranje prema investitorima i nova ulaganja najčešće mjere statusom i pozicijom koju država zauzima na Doing Business listi.

Domaći političari tako mogu iznositi brojne podatke o povećanju zaposlenosti, o rastu BDP-a i brojnim drugim segmentima, ali je jedan od najmjerodavnijih podataka stanja privrede jedne zemlje pozicija na Doing Business listi Svjetske banke, prema kojoj se orijentišu i investitori koji planiraju ulaganja u nekoj državi.

Posljednji rezultat istraživanja i pozicioniranja BiH na spomenutoj listi nikako nije ohrabrujući i govori da BiH uprkos pokrenutim reformama ne kotira dobro u međunarodnim krugovima.

Doing Business lista obuhvata 11 oblasti poslovne regulacije u 190 zemalja. Za konačni skor i ranking zemlje mjeri se deset oblasti i to: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.

Svjetska banka prikuplja podatke iz četiri izvora – iz zakona i propisa, od saradnika Doing Business liste, od vlade posmatrane zemlje i od regionalnih službenika Svjetske banke.

Kada je riječ o regiji, najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciju, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora na 42., a Srbija na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu. Na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska koji su iz svih deset kategorija dobili najbolje ocjene.

Izvor: Agencije