Home Nekategorisano Western Union izgubio sudski spor: Nije siguran način transfera novca!

Western Union izgubio sudski spor: Nije siguran način transfera novca!

1452
0
Western Union
transfernovca

bambulovic-western2

Western Union izgubio sudski spor: Nije siguran način transfera novca!

 
Zorica Bambulović i Predrag Petrović nakon punih osam godina dobili su sudski proces protiv “Raiffaisen Banke” i Nove Banke AD Bijeljina banaka odgovornih za nestanak njihovog novca uplaćenog putem Western Uniona. Oštećeni su na kraju uspjeli dobiti nazad 3.000 eura, plus zakonske zatezne kamate kao i troškove parničnog postupka u iznosu od 3.828 KM. Učnijeni brojni propusti – Dana 04.06.2006. u prostorijama Nove Banke a.d. u Brčkom, poslala sam preko Western Union transfera novca u iznosu od 3.000 EUR na ime mog supruga, sa naznačenom destinacijom „Italija“. Novac je podiglo N.N. lice, nismo znali niti gdje niti kako, s obzirom da je transfer glasio isključivo na supruga, i isključivo se mogao podići samo u Italiji, navodi Zorica Bambulović te dodaje: Odmah smo se obratili Novoj Banci a.d., a zatim i Raiffeisen Banci (zastupnik Western Union u BiH), gđi Indiri Hadžović. Odgovor je bio u najmanju ruku šokantan: „Primalac je prilikom podizanja novca znao podatke vezano za isplatu, čime su ispoštovana PRAVILA Western Union-a!“.
 
 
Učnijeni brojni propusti – Dana 04.06.2006. u prostorijama Nove Banke a.d. u Brčkom, poslala sam preko Western Union transfera novca u iznosu od 3.000 EUR na ime mog supruga, sa naznačenom destinacijom „Italija“. Novac je podiglo N.N. lice, nismo znali niti gdje niti kako, s obzirom da je transfer glasio isključivo na supruga, i isključivo se mogao podiči samo u Italiji, navodi Zorica Bambulović te dodaje: Odmah smo se obratili Nova Banka a.d., a zatim i Raiffeisen Banci (zastupnik Western Union u BiH), gđi Indiri Hadžović. Odgovor je bio u najmanju ruku šokantan: „Primalac je prilikom podizanja novca znao podatke vezano za isplatu, čime su ispoštovana PRAVILA Western Union-a!“.
 
 
Njihovih par odgovora meni su se sveli na negiranje bilo kakve odgovornosti, te da su oni kako su i naveli: „Poslali novac na navedenu geografsku lokaciju i time ispunili svoju obavezu“. A to što novac nije podiglo lice na koje je transfer naslovljen, niti je to lice idenifikovano bilo kojim ličnim dokumentom, za Raiffeisen Bank BH i Western Union nije predstavljalo problem. Od početka su zauzeli stav: „To je vaš problem ako je neko drugi preuzeo novac umjesto Vašeg supruga.“ Suprotno svemu ovome, prije nego sam uplatila novac na šalteru, rekli su mi da je novac potpuno siguran. Uplata je inače obavljena u „Nova Banka“ a.d. u preko koje smo godinama imali otvorene račune kao fizička lica, te istu koristili u svakodnevnom poslovanju. Nova Banka, kojoj smo vjerovali i u kojoj je izvršena transakcija, odmah se ogradila od svega i nije nikada učinila ništa da bi nas kao svoje komitente obeštetila. Nasuprot tome, mojim poznanicima i prijateljima određeni zaposlenici ove Banke su širili priču da „nemamo bilo kakve šanse da dobijemo slučaj na sudu“, te da oni imaju „odličan pravni i advokatski tim protiv kojeg nemamo šanse na sudu u Sarajevu“. Ovo je bio dodatni udarac od nekog ko nam je trebao pomoći u teškoj situaciji. Napominjem da prilikom Western Union transakcije (na šalteru Nove Banke a.d.): – Nisu prihvatili moj zahtjev da se unese broj ličnog dokumenta primaoca, radi pravilne identifikacije); – Nisu pravilno unijeli lozinku (unešena u polje „poruka za primaoca“); – Nakon toga je rečeno da lozinka nije ni potrebna, jer je transakcija 100% sigurna i da niko ne može podići novac osim naznačene osobe; te su poništili lozinku. – Nisu unijeli grad u kome će se preuzeti novac u Italiji, jer su rekli da nije bitno, tako da su ostavili mogućnost da se novac podigne bilo gdje u Italiji; – Na suđenju su tvrdili čak da sam sama popunjavala obrazac.
 
 
Agencija za bankarstvo RS (direktor Slavica Injac), kojoj smo se obratili, takođe je odbacila odgovornost banaka u svom pismenom dopisu. Pri tome nije pokazala nikakvu zainteresovanost za naš slučaj, bez obzira na ukazivanje na brojne nepravilnosti same transakcije, te kršenja osnovnih postulata bankarskog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Agencija za bankarstvo se čak nije osvrnula na jasno kršenje zakona o bankarstvu, koje je očigledno na samoj uplatnici Western Union-a, gdje se na poleđini obrasca za uplatu (koji inače ne vidite prilikom potpisivanja jer su slova na poledjini, blijeda i sitna) odriče svih odgovornosti ukoliko transakcija ne bude obavljena pravilno. Nakon ovoga smo na preporuku mnogih angažovali respektabilni advokatski ured Prnjavorac, te sudskim putem pobjedili obje Banke i samim time Western Union i sve njihove „advokate i pravne službe“ (kako su u banci tvrdili da nećemo uspjeti), na Općinskom sudu u Sarajevu, a nedavno je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio prvostepenu odluku, čime je naša pravna bitka dobila svoju pravosnažnost, i pravda je zadovoljena nakon 7 godina pravne borbe. U proteklih 7 godina, saznala sam za još nekoliko (bar 5) identičnih slučajeva gubitka novca preko Western Union transfera samo u mome gradu. Nažalost, ljudi su ćutali o ovome u javnosti, obeshrabreni tvdnjama Western Union-a i Raiffeisen Banke da je sve njihova krivica. U većini slučajeva nisu ni pokretali sudski spor. Malobrojni koji jesu, izgubili su ga, na žalost.
azur-prnjavorac-advokat3
Advokat Azur Prnjavorac: Prilikom transfera novca putem Western Union-a, radi veće sigurnosti koristiti i vlastitu lozinku.
– Uvidom u sam ugovor o zastupništvu o internacionalnom brzom transferu novca putem Western Union-a zaključenog između RB Banke i Western Union, Francuska, takođe može se uvidjeti da se Western Union ogradio od bilo kakve odgovornosti ukoliko transakcija ne bude obavljena pravilno. “Western Union se neopozivo odriče bilo kakvih i svih prava koja mogu imati od suda u bilo kojem sudskom postupku koji uključuje bilo kakvo potraživanje vezano za ili koje proizlazi iz ovog ugovora”, napominje Prnjavorac.
– Pravda je zadovoljena, nakon 7 godina sudske bitke, zaključuje advokat Azur Prnjavorac.
 

Odredbe ugovora Banke iz BiH sa Western Unionom:

Obeštećenje; Ograničenost odgovornosti

  1. ODSTUPAJUĆI OD SVAKE SUPROTNE ODREDBE U OVOM UGOVORU, NI U KOM SLUČAJU TIJEKOM TRAJANJA OVOG UGOVORA ILI NAKON NJEGOVOG RASKIDA ILI ISTEKA NIJEDNA STRANKA ILI NJIHOVE POSLOVNICE, DIREKTORI, SLUŽBENICI, ZAPOSLENICI, POSREDNICI ILI PODUGOVARAČI NEĆE BITI ODGOVORNA DRUGOJ STRANCI PO BILO KOJOJ TEORIJI KRIVICE (UKLJUČUJUĆI ALI NE OGRANIČAVAJUĆI SE NA NEMAR), UGOVOR, POTPUNU ODGOVORNOST ILI DRUGU PRAVNU TEORIJU (IZUZEV U MJERI DA SU ŠTETE UZROKOVANE GRUBIM NEMAROM ILI NAMJERNIM VRŠENJEM PROTIVPRAVNE RADNJE OD STRANE STRANKE) ZA IZGUBLJENE DOBITI, IZGUBLJENE PRIHODE, IZGUBLJENE POSLOVNE MOGUĆNOSTI, NEPRIMJERENE, KAZNENE, POSEBNE, POSLJEDIČNE ILI INDIREKTNE ŠTETE, OD KOJIH JE SVAKA OD NJIH OVIME ISKLJUČENA SPORAZUMOM STRANKI, BEZ OBZIRA DA LI SU TAKVE ŠTETE BILE PREDVIDIVE ILI DA LI JE BILO KOJA STRANKA ILI BILO KOJI SUBJEKT BIO OBAVIJEŠTEN O MOGUĆNOSTI TAKVIH ŠTETA.

    ODSTUPAJUĆI OD SVAKE SUPROTNE ODREDBE U OVOM UGOVORU, SKUPNA ODGOVORNOST WESTERN UNIONA ZA SVE GUBITKE, POTRAŽIVANJA, TUŽBE, SPOROVE, KRŠENJA ILI ŠTETE PROISTEKLI IZ BILO KOG UZROKA (UKLJUČUJUĆI, ALI NE OGRANIČAVAJUĆI SE NA, ONE KOJI PROIZLAZE IZ ILI SU VEZANE ZA OVAJ UGOVOR) I BEZ OBZIRA NA OBLIK RADNJE ILI PRAVNE TEORIJE (IZUZEV U MJERI DA SU ŠTETE UZROKOVANE GRUBIM NEMAROM ILI NAMJERNIM VRŠENJEM PROTIVPRAVNE RADNJE OD STRANE STRANKE) NEĆE PREĆI MANJE OD (I) US$ 500,000; ILI (II) IZNOS NAKNADA I DOBITAKA IZ TEČAJNIH RAZLIKA NA KOJE WESTERN UNION IMA PRAVO I KOJE JE PRIMIO NA OSNOVU UGOVORA ZA USLUGE PRIJENOSA NOVCA KOJE JE IZVRŠIO ZASTUPNIK ZA 12 MJESECI ODMAH PRIJE DATUMA KRŠENJA, PROPUŠTANJA UGOVORNE OBVEZE, RADNJE ILI PROPUŠTANJA KOJI SU UZROKOVALI DA SE DESI POTRAŽIVANJE. GORE NAVEDENO NE OGRANIČAVA OBVEZA NIJEDNU STRANKU DA IZVRŠI NAMIRENJE GLAVNICE, REDOVNE NAKNADE I DOBITAKA IZ TEČAJNIH RAZLIKA IZ PRIJENOSA NOVCA KAKO SE ZAHTIJEVA OVIM UGOVOROM.

 

Razne odredbe

16.2 Ovaj sporazum i bilo kakav spor, rasprava ili potraživanje koji proizlaze iz ili u vezi sa ovim Ugovorom biće regulirani i interpretirani sukladno zakonima države New Jersey, SAD (bez obzira na bilo kakve odredbe koje se tiču izbora zakona ili konflikta zakona koji mogu dovesti do primjene zakona druge sudske nadležnosti). U izvršavanju svojih obveza po ovom Ugovoru svaka stranka se slaže da će se pridržavati svih zakona i propisa koji se primjenjuju na njega.WESTERN UNION I ZASTUPNIK SE NEOPOZIVO ODRIČU BILO KAKVIH I SVIH PRAVA KOJA MOGU IMATI OD POROTNOG SUDA U BILO KOJEM SUDSKOM POSTUPKU KOJI UKLJUČUJE BILO KAKVO POTRAŽIVANJE VEZANO ZA ILI KOJE PROIZLAZI IZ OVOG UGOVORA.

Izvor: Avaz

Previous articleIrfan Smajić: Takmičenje u medijskom pravu
Next articlePriznanje stranih sudskih odluka u Bosni i Hercegovini